Dokumentacja Zealy

Przetłumaczono automatycznie · Czytaj po angielsku

Zarządzaj członkami

Zaproś i zarządzaj członkami swojego zespołu.

Autor: Fredrika

Zarządzaj członkami
Na tej stronie

Strona członków społeczności w ustawieniach Zealy to miejsce, w którym społeczność zaprasza osoby przez e-mail lub link zaproszenia i decyduje, co każda osoba może robić. Role tworzą jedną drabinę — admin, editor, reviewer, guest i banned — od pełnej kontroli nad ustawieniami po brak dostępu. Każda rola obejmuje wszystko, co może robić rola poniżej niej; nie ma ról niestandardowych ani możliwości ograniczenia roli do konkretnych questów. Prywatne społeczności przyjmują nowych członków wyłącznie na zaproszenie.

Przegląd

Możesz ręcznie zapraszać, zawieszać oraz awansować/degradować członków do ról administracyjnych na stronie ustawień Członkowie społeczności.

Podstawy

Zarządzaj członkami w Ustawienia > Społeczność > Członkowie. Strony członków społeczności nie należy mylić ze stroną CRM, która jest częścią funkcji premium i pozwala filtrować wszystkich członków społeczności według różnych właściwości.

Zaproś członków

Przejdź do Ustawienia > Społeczność > Członkowie, aby zaprosić członków do swojej społeczności. Możesz to zrobić, wysyłając zaproszenie na ich adres e-mail lub udostępniając link z zaproszeniem bezpośrednio osobom, które chcesz zaprosić

Prywatne społeczności

W przypadku prywatnych społeczności każdy, kto dołącza, musi to zrobić na zaproszenie. Możesz je wygenerować w sposób opisany powyżej lub bezpośrednio z paska bocznego, klikając menu społeczności. Jeśli chcesz ustawić swoją społeczność jako prywatną, możesz to zrobić w Ustawienia > Społeczność > Bezpieczeństwo.

Role

Role tworzą jedną drabinkę, a każda z nich może robić wszystko, co role poniżej niej:

  • Administrator: pełne uprawnienia do zarządzania ustawieniami społeczności, w tym zmieniania ról innych członków, tworzenia linków z zaproszeniami oraz bezpośredniego dodawania lub usuwania XP. Administratorzy nie mogą zmienić własnej roli.
  • Edytor: wszystko, co może zrobić recenzent, plus konfigurowanie zadań, modułów i sprintów oraz przeglądanie nieopublikowanych zadań. Edytor może również zresetować własne zgłoszenia zadań, aby ponownie wykonać zadanie.
  • Recenzent: zgłaszanie zadań i recenzowanie zgłoszeń innych członków. Recenzenci nie mogą recenzować własnych zgłoszeń; są one pomijane w tym, co recenzują. Recenzent może również przyznać bonusowe XP podczas zatwierdzania zgłoszenia.
  • Gość: zgłaszanie zadań.
  • Zbanowany: brak dostępu.

Nie ma ról niestandardowych, a roli nie można ograniczyć do konkretnych zadań ani modułów. Jeśli potrzebujesz drobniejszego dostępu niż ten dla integracji, a nie dla osoby, klucz API o ograniczonym zakresie jest lepszym dopasowaniem.

uprawnienia roli

Usuwanie członków

Jeśli Twoja społeczność jest prywatna, możesz usuwać członków ze społeczności z poziomu CRM lub ustawień członków, zmieniając ich rolę. W przeciwnym razie możesz zbanować użytkownika z jego profilu. Wszystkich zbanowanych użytkowników znajdziesz, zmieniając filtry z „Wszyscy aktywni” na „Zbanowani” na stronie ustawień członków.

FAQ